От 100 000 души у нас, заразени с Хепатит C, едва

...
От 100 000 души у нас, заразени с Хепатит C, едва
Коментари Харесай

Едва 400 заразени с Хепатит С стигат до лечение

От 100 000 души у нас, инфектирани с Хепатит C, едвам 400 стигат до лекуване. Смъртните случаи в България от болестта и неговите затруднения са 840 годишно. Оказва се, че при 74 на 100 от пациентите с Хепатит С, вирусът визира и други органи, с изключение на черния дроб. Положителното е, че у нас към този момент е налична и покрита от здравната каса съвременна терапия, която може да реализира изцеление при 95 до 100 % от болните., написа ДАРИК.

Понастоящем най-значимият проблем в България, обвързван с Хепатит C, е диагностиката, защото хората нямат опция да се изследват за болестта като част от годишните профилактични прегледи, покривани от здравната каса.

Това акцентираха експерти в навечерието на Световния ден за битка с хепатита. Към момента с новата терапия, която дава доста добър резултат, се лекуват към 1000 души. 105 от тях са в Клиниката по гастроентерология в болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ, ” изясни доктор Йордан Генов, който завежда Трето поделение в нея. " От всичките 105 лекувани пациенти, единствено един не е оздравял, от което е видно какъв брой е дейно лекуването в действителната клинична процедура. Тук са пациенти с всевъзможни съпътстващи болести, с които би трябвало да се съобразяваме ", уточни той.

Реално утвърдените за лекуване пациенти у нас са 1130, осведоми доктор Елена Тотева от Националната здравноосигурителна каса. " След март 2017 година към този момент с приемането на новите критерии за терапия, за предходната година 411 са били болните, които са получили лекуване. За тях НЗОК е заплатила малко над 38 милиона лв.. От началото на 2017 година на терапия са нови 575 индивида, а касата заплаща съвсем същата сума ", разяснява тя.

Сред рисковите групи за развиване на болестта попадат употребяващите интравенозни опиати, както и хора, подлежали на кръвопреливане преди 1992 година, когато кръвните артикули не са били изследвани за съществуване на вируса.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР